Utepremiär
 
Det var soligt och vindstilla så vi tog ut Tootickis valpar också en stund. De är knappt fem veckor och det var första gången de fick prova på "leta mat på marken" - kallt om tassarna var det och det var dessutom deras första riktiga möte med de äldre. Jag brukar släppa ut valparna tidigare än vid fem veckor men den senaste veckan har det varit kallt, lite blåsigt och mulet och det är inget vidare väder för småvalpar att vara ute i. På bilderna ser ni, förutom småvalparna, även Humlans valpar, knappt åtta veckor. Ett par av Humlans valpar, som ännu inte flyttat, var med ute men jag försökte i första hand fånga de små den här gången. Det finns fler bilder på dem som riktigt små nedanför Humlans valpar på den här sidan.
 
          
Fler utebilder kan du se om du klickar på länken här.
 
Sen gick vi in och jag försökte ta lite bilder inne på Tootickis valpar men eftersom jag var själv gick det inte så bra så jag gav upp. Några blev det i alla fall men inte alls vad jag tänkt mig.
 
    
 
De har fått namn nu allihop, även om vi inte avgjort vem av dem som skall ha vilket ännu. Tootickis matte Nora är sedan en tid inne på Japan och Mangateckningar och hon har fått ge namn åt dem, De heter
 
WERINAS UZUMAKI NARUTO
WERINAS INUZUKA KIBA
WERINAS SABAKU NO GAARA
 
WERINAS YAMANAKA INO
WERINAS HARUNO SAKURA
WERINAS UZUMAKI KUSHINA
 
De tre första är hannarna och de tre sista tikarna. Den enda som fått ett "eget" namn av dem är Ino, den minsta av tikarna. Hon är barnens favorit av dem här hemma och som sådan har hon fått lite extra privilegier - en liten ostbit i smyg, en sovstund i famnen på någon av dem framför datorn...  
 
Jag hoppas vi kan ta lite bra bilder på dem i helgen, de blir sex veckor i morgon. Runda och lurviga är de, riktiga charmtroll :)
 
 
***************************
 
Tooticki (Werinas Tooticki) fick tre hannar och tre tikar 28 januari med Figgo (Werinas Rumpnisse).
Bilderna på Tootickis valpar är tagna med en dålig mobilkamera, jag har tagit dem med den när jag har varit inne hos dem i helt andra ärenden än att fotografera.
 
Tre veckor:
 
Vinga är otroligt fascinerad av valpar. Hon är knappt åtta månader - som ett barn på väg in i puberteten ungefär - och hon släpps in till valparna av de vuxna tikarna på ett mer okomplicerat sätt än dessa gör hos varandra. Hon är såpass ung att hon inte utgör något hot mot deras rätt till sina valpar, de behöver inte försvara sina valpar mot henne, hon är bara "lektant" och barnvakt... och hon övar sig inför de egna valpar hon (förhoppningsvis) kommer att få med tiden. Så växer de unga hundarna i flocken in i sina roller och skolas av de vuxna hundarna. Här ligger hon på sängen bredvid valplådan och en valp har lyfts upp till henne. Tooticki ligger lite längre bort i samma säng och iakttar, men ingriper inte. Snart är det dags att ta fram den riktiga kameran och ta de första bilderna på valparna var och en, nu börjar de bli mer individer.
 
    
 
Ser man på bilderna nedan ser det ut som om de bara ligger stilla och sover - det är både sant och inte. Det händer så oerhört mycket men utanpå ser det ut som om de i stort sett bara sover, äter och växer. Och det är precis så det skall vara den första tiden. De utvecklas inombords och har blivit större och fått mer av allt; päls, pigment, hull... Kommande vecka öppnar de ögonen, lite i taget. Och öronen, som från början ser ut som om de är igensvullna, öppnar sig i hörselgången så att omvärldens ljud kan nå dem gradvis. Små hjälplösa valpar, som nästan inte kan röra sig, skall vara tysta och stilla för sin överlevnads skull och då är det bra för dem om de varken ser eller hör, så vist är naturen ordnad. De känner igen sin mamma på doften och på det sättet hittar de mjölk också. Av diandet blir de dåsiga och tysta, både mor och barn får en dos oxytocin, som ger lugn och ro samtidigt som det skapar anknytning och samhörighet. Precis som hos alla däggdjur - även människor. Det är precis samma sak som händer då man varsamt stryker med handen över en annan människas hud, eller hundens päls... (själv sover jag alltid med - minst - en hund i sängen)
 
Tio dygn:
 
Två dygn:
 
Alldeles nyfödda: